Niski poziom spożycia niektórych składników odżywczych jest dziś powszechny ze względu na zubożoną glebę, praktyki rolnicze, nadmiernie rafinowaną i przetworzoną żywność oraz nadmierne spożycie „śmieci” i fast foodów ubogich w składniki odżywcze.
Kiedy brakuje nam kluczowych składników odżywczych, możemy przybrać na wadze i cierpieć na wszystko, od złego snu po straszny poziom energii.
Jedzenie ma znaczenie.
Magnez

FUNKCJE: Praca i relaksacja mięśni, równowaga glukozy, zdrowe ciśnienie krwi, równowaga układu nerwowego, dobry sen.
OBJAWY NIEDOBORÓW:
- Osłabienie i zmęczenie
- Skurcze mięśni
- Zaburzenia nastroju i depresja
- Niespokojne nogi
- Zmniejszony apetyt
- Nudności i wymioty
- Drętwienie i mrowienie kończyn
- Kołatanie serca lub nieprawidłowe rytmy serca
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU:
- Halibut
- Migdały
- Orzechy nerkowca
- Awokado
- Łosoś
- Nasiona
- dyni
- Zielone liście, takie jak szpinak,
- Gorzka czekolada
Witamina B12

FUNKCJE: Wytwarzanie czerwonych krwinek, wsparcie układu nerwowego, poziomy energii, walka z depresją.
OBJAWY NIEDOBORÓW:
- Nudności
- Zmniejszony apetyt
- Blady lub żółtawy wygląd skóry
- Zmęczenie
- Słabe mięśnie
- Zawroty głowy
- Duszność
- Zaburzenia układu nerwowego
- Zaburzenia nastroju
- Depresja
- Drażliwość i wahania nastroju
- Demencja i problemy z pamięcią
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU:
- Mięso
- Owoce morza
- Drożdże odżywcze (płatki drożdżowe)
- Jajka
Cholina

FUNKCJE: Neuroprzekaźniki, zdrowie wątroby, struktura komórek, zdrowie serca, rozwój mózgu, metabolizm.
OBJAWY NIEDOBORÓW:
- Problemy z wątrobą, zwłaszcza bezalkoholowe stłuszczenie wątroby
- Lęk i inne zaburzenia nastroju
- Zapalenie
- ZmęczenieProblemy z pamięcią
- Problemy z nerwami lub uszkodzenia
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU:
- Wątróbka drobiowa i wołowa
- Jajka
- Dorsz
- Łosoś
- Kalafior
- Brokuły
Witamina D

FUNKCJE: Odporność, zdrowie kości, nastrój, zdrowie psychiczne.
OBJAWY NIEDOBORÓW:
- Obniżona odporność lub częste infekcje
- Zaburzenia autoimmunologiczne
- Zmęczenie
- Ból kości i mięśni
- Wypadanie włosów
- Ból dolnej części pleców
- Depresja lub inne zaburzenia nastroju
- Spowolnione gojenie się ran
- Zapalenie
- Degeneracja kości
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU:
- Wątróbka drobiowa i wołowa
- Tłusta ryba
- Tran
- Grzyby
- Żółtka
Żelazo

FUNKCJE: Zdrowa krew, energia, czynność tarczycy, odporność.
OBJAWY NIEDOBORÓW:
- Zmęczenie lub słabość
- Bóle głowy i zawroty głowy
- Zły ogólny stan zdrowia i obniżona odporność
- Niemożność koncentracji lub skupienia
- Blada skóra
- Duszność
- Kołatanie serca lub nieregularne bicie serca
- Sucha skóra
- Kruche włosy i paznokcie
- Niespokojne nogi
- Niepokój
- Zimne dłonie i stopy
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU:
- Zielone liście, takie jak szpinak i jarmuż
- Czerwone mięso
- Wieprzowina
- Drób
- Żółtka
- Owoce morza
- Orzechy i nasiona
Potas

FUNKCJE: Funkcjonowanie nerwów, skurcze mięśni, równowaga elektrolitowej.
OBJAWY NIEDOBORÓW:
- Osłabienie mięśni, sztywność, skurcze
- Bóle stawów i ból
- Zmęczenie
- Problemy trawienne, takie jak wzdęcia i zaparcia
- Palpitacje serca
- Drętwienie i mrowienie kończyn
- Zmęczenie psychiczne i słaba koncentracja
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU:
- Botwinka
- Słodkie ziemniaki
- Awokado
- Banany
- Orzechy
Jak widzisz, dieta może mieć olbrzymi wpływ na nasze funkcjonowanie. To, co jemy, może być naszym lekarstwem lub naszą trucizną.
Specjalnie zaznaczyłam w tekście zmęczenie, nastrój i depresję.
To plaga dzisiejszych czasów. Wynika ona jednak nie tylko z naszego tempa życia. Olbrzymia część braku naszej odporności na stres leży po stronie diety.
To dobra i zła wiadomość.
Dobra, bo można coś z tym zrobić.
Zła, bo trzeba wiedzieć jak.